Kaart 5a
losse informatie pand
 
Utrecht - Wittevrouwenkade 1 2001.0816f
Vervolg Wittevrouwenkade 1                       Bouwhistorische Verkenning bron verwerkt
(...geval zijn herplaatst.) (Dit is de volledige bouwhistorische verkenning op 7 kaarten) ag0602

Begane grond

De begane grond was sedert 1882 in gebruik als conciërgewoning, die aanvankelijk slechts toegankelijk was via het kantoorgebouw (hoofdgebouw). In 1927 heeft een herbestemming plaatsgevonden tot een stookruimte ten behoeve van de centrale verwarming en een kantoorruimte.

Het uitstek kreeg twee ingangen, waarvan de voorste toegang gaf tot de conciërgewoning en een gang naar de fietsenstalling op de binnenplaats en de achterste toegang gaf tot de stookruimte. De gang naar de fietsenstalling heeft een vloer van granito. De conciërgewoning was toegankelijk via een eigen opgang.

Eerste verdieping

De eerste verdieping is in 1927 ingericht tot een conciërgewoning, waarvoor de indeling en afwerking geheel zijn vernieuwd. Alleen in de achterste kamer (slaapkamer) bleef een deel van de 19de-eeuwse kastenwand behouden. Wel werd een deel van de voorste kast afgesneden door de tussenwand tussen deze slaapkamer en de aangrenzende keuken. In de keuken bevindt zich nog een kooknis, die uit 1927 dateert maar op een ouder rookkanaal aansluit. Het aanrecht van granito stamt mogelijk eveneens uit 1927. Bij de herindeling in 1927 zijn enkele 19de-eeuwse binnendeurkozijnen met tweepaneelsdeuren herplaatst, zowel als toegang tot de slaapkamer als tot de woonkamer. Ook één van de kasten in de gang heeft een 19de-eeuwse deur. De paneeldeur van het toilet moet gezien de profileringen uit 1927 dateren. De stucplafonds met vlakke plintlijsten stammen uit 1927.

 

Kap

De kapconstructie bestaat uit naaldhouten A-spanten, die gezien de opzet en detaillering uit de vroeg-19de-eewse bouwfase moeten stammen. Ook de sporen (op hun plat) moeten nog uit deze periode dateren.

Waardestelling

Het pand is geregistreerd als Rijksmonument, hetgeen betekent dat de gehele constructie (inclusief alle aanbouwen) met alle aard- en nagelvaste onderdelen vallen onder de bescherming van de Monumentenwet.

  Belangrijkste elementen zijn:

-     massa en hoofdvorm van het gebouw (hoofdgebouw en uitstek).

-     gevels, zowel materieel als architectonisch (indeling/ detaillering). Belangrijk is het feit dat de voorgevel van het hoofdgebouw geen ingang kent, hetgeen een belangrijke historische factor is.

-     de 19de-eeuwse schuifvensters (kozijnen: 1826-29, zesruitsschuiframen: 1882).

-     hoofdopzet van de plattegronden (middengang met flankerende kamers), met name op de eerste en tweede verdieping.

-     de vroeg-19de-eeuwse kapconstructie van het hoofdgebouw, die door opzet, detaillering en gebruik van telmerken bijzonder is. (de eenvoudige kapconstructie....) Zie verder volgende kaart